неделя

Упражнения за очи



Първите упражнения за съхранение и подобрение на зрението са възникнали в дълбока древност. Индийските йоги, като създавали комплекс от упражнения за цялото тяло, не забравили и за очите. Те много добре знаели, че за най-добри резултати, не били нужни само тренировки а и пълноценен отдих. Големия обем от информация, който ние поглъщаме всеки ден с очи, предизвиква голяма умора и напрежение. Много проблеми със зрението възникват именно поради умора и напрежение. Трябва да даваме почивка на очите си, в противен случай могат да се появят симптоми, като сухота в очите, зачервяване и замъглено виждане на разстояние а какво да кажем за тези които имат нарушено зрение, в такъв случай почивката е задължителна.




Системата на Уйлям Хорацио Бейтс за подобрение на зрението се опира на тези факти. Упражненията за релаксация на очите които са дадени по-долу са йогистки комплекс разработен от Уйлям Хорацио Бейтс , те са прости и не изискват много време. Но всяко гениално нещо е много просто и сложно едновременно, затова като начало внимателно прочетете описанието на упражнението. Ако е написано че упражнението трябва да се изпълнява бавно това е много важно, ако е указано как да се диша обърнете и на това внимание. Упражненията ще са най-ефективни, ако обръщате внимание на тези подробности.

Упражнения за почивка на очите


Палминг




Палмингът (от англ. palm - длан) представлява успокояване на очите със собствените длани.
Седнете и се отпуснете. Прикрийте очите по такъв начин: дланта на дясната ръка да закрие дясното око, посъщия начин направете и с лявата ръка и лявото око. Дланите трябва да лежат меко и да не притискат очите
Сега поставете лактите на масата или бюрото така че шията и гърба да са изправени. Проверете вашето тяло да не е напрегнато, ръцете, гърба и шията трябва да бъдат отпуснати, дишането трябва да е спокойно.
Сега се опитайте да си спомните нещо приятно например: как почивате на морето, как ви поздравяват за рождения ден или звездното небе.....Може да правите това и като си пуснете музика. Съзнателно да отпуснете очите си е много трудно, както не можете и да управлявате и сърцето си. Затова не е нужно да се опитвате да контролирате своето състояние, това би попречило на целите на занятието а вместо това помислете за нещо приятно.
Упражнението може да се изпълнява и на работа правейки си кратки почивки. Даже и за 10-15 секунди вашите очи ще могат да си починат малко. Но разбира се по-добре, ако оделите за това няколко минути.
След изпълнение на упражнението особено, ако сте го изпълнявали по дълго, бавно махнете дланите си и дайте на очите си да привикнат отново към светлината, затова бавно отворете клепачите като гледате през пръстите си.


Това упражнение е замислено да отпуснете мускулите на очите и да раздвижи мускулите на вашата шия. Напрежението в тази област нарушава кръвообращението в очите.
Упражнението може да се изпълнява легнал, седнал или прав но най-добре седнал.
Затворете очи и се отпуснете. Представете си, че края на вашия нос е молив с който може да се пише, важното е вашите очи да не се напрягат, сега пишете или рисувайтевъв въздуха със своя молив, каво не е важно. Можете да пишете най различни букви, имена на градове и държави, малко писмо на любим човек или да нарисувате къщичка с коминче, както в дедството.






Отпускането на очите може да бъде постигнато, като гледате и не се концентрирате в нищо. За да снемете напрежението се предлага следното упражнение. То може да се изпълнява седейки лежейки или стоейки прав.
Сгънете ръцете в лактите така че дланите да се намират малко под нивото на очите и разперете пръсти. Правете плавни движения на главата и гледайте през пръстите а не в тях. Нека погледът се пързаля без да се спира на нищо. Ако го направите правилно ще ви се стори че ръцете ви се движат. Правете примерно три движения с отворени очи и три със затворени, направете това упражнение 20-30 пъти като дишате свободно и не се напрягате.


А ако през деня можете да направите няколко пъти палминг, в обедната почивка повече а през останолото време, през 1-2 часа за 10-15 секунди и напишете н ещо с носа си вие ще почуствате че с времето вашите очи ще престанат да се уморяват както по рано. Можете да направите тези упражнения вечер преди лягане особено ако сте стоели дълго време пред телевизора, компютъра или четете.

Упражнение за вежди

Повдигнете веждите си колкото може по нагоре трябва ушите ви да мръднат. Вашата задача е с времето ушите ви да мърдат без да повдигате вежди. Възможно е първия път вдигайки вежди да не почуствате нищо на ушите си , не бързайте с времето ще се получи. Упражнението за вежди не само ще снеме напрежението от вашите очи, но и ще ви помогне да изглеждате по млад.



Утринен комплекс

За тези които сутрин трудно отварят очи този комплекс ще бъде истинско спасение.

1. Обърнете се няколко пъти от едната страна на другата, дишайте дълбоко и спокойно.
2. Няколко пъти широко отворете очи и уста.
3. Силно зажумете 6 пъти, след това направете 12 леки мигвания.
4. Направете упражнението "писане с нос"
5. Направете "упражнение за вежди"
6. Направете упражнението " гледане през пръсти"
7. Направете "палминг"

С палминг трябва да се занимавате около 5 минути Толкова време трябва да се занимавате и с останалите 5 упражнения


Упражнения за съхранение и подобрение на зрението

По принцип далекогледството или късогледството се дължат на постоянната промяна на формата на окото поради напрежението и липсата на еластичност в околоочните мускули, които не могат да се управляват волево. Целта на упражненията е да върнат нормалното състояние, при което окото автоматично реагира и се настройва правилно, за да даде ясен образ на мозъка.


Основен комлекс

Този комплекс упражнения от йога се препоръчва за подържане зрението в добро състояние.Както твърдят самите йоги, ако ги правите ежедневно, сутрин и вечер започвайки от младоста, може да се съхрани доброто зрение до дълбока старост и да не носите очила.

Преди да пристъпите към упражненията седнете в удобна поза, добре е ако можете да седнете директно на пода, ако е послан с нещо удобно, но може и на стол. Изправете гърба и изпъчете гърдите. Постарайте се да отпуснете всички мускули включително и на лицето. Погледнете напред, постарайте се да се съсредоточите в очите си, но без излишно напрежение.

Упражнение 1



Дълбоко и бавно вдишайте, погледнете между вежди те си, задръжте в това положение няколко секунди, Бавно издишайте и върнете погледа в изходно положение, затворете очи няколко секунди. С времето постепено, не по-рано от две три седмици, задържането на погледа между веждите може да се увеличи. След половин година задържането може да трае няколко минути.

Упражнение 2




Вдишайте дълбоко погледнете края на носа си, задръжте няколко секунди, издишайте и върнете очите в изходно положение.Затворете очи за няколко секунди.

Упражнение 3





Вдишайте бавно, насочете погледа в дясно, възможно най много, но без да усещате напрежение, задръжте няколко секунди, при издишването върнете погледа в изходно положение По същия начин направете упражнението като насочите погледа на ляво.
Като начало ипълнявайте по един цикъл, след две три седмици по два а по нататък по три.



При вдишване погледнете нагоре в дясно под ъгъл 45° , не задържате , върнете очите в изходно положение. На следващото вдишване насочете погледа в долния ляв ъгъл и при издишване върнете очите в изходно положение.
Като начало езпълнявайте по един цикъл, след две три седмици по два ,а по нататък по три.
Повторете упражнението като почнете от горния ляв ъгъл.

Упражнение 5



Вдишайте, отпуснете поглед надоло и започнете бавно да завъртате очите по часовниковата стрелка, спрете в най горна точка на 12 часа, започнете да издишвате, продължете да да въртите очите докато стигнат до най ниска точка на 6 часа. В началото е достатъчен един кръг, постепено мжжете да увеличите кръговете на три след две три седмици. След упражнението закрийте очи за няколко секунди. След първия кръг веднага повторете упражнението само че в обратна посока. След упражнението трябва да направите палминг за около 3-5 минути.

За постигане на най добри резултати трябва да се грижим за нашето здраве като цяло. По мнение на специалистите, доброто зрение много зависи от правилното хранене и наличието на достатъчно количество витамини. Помнете че най- полезна е натуралната прясна храна, подложена на минимална топлинна обработка. Именно тя съхранява най-много полезни вещества.

случайни публикации

следвай ме:

Follow me

Статистика

Google PageRank Checker Tyxo.bg counter Блог класация Lifestyle Blogs - Blog Catalog Blog Directory

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Статистика

Google PageRank Checker Tyxo.bg counter Блог класация

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!